Domov » Joga Za Začetnike: Joga Za Začetnike: Temeljni Položaji In Vaje Za Začetek

Oglaševanje

Joga Za Začetnike: Joga Za Začetnike: Temeljni Položaji In Vaje Za Začetek

Joga je praksa, ki je vse bolj priljubljena po vsem svetu zaradi svojih številnih koristi za telo, um in duha. Za tiste, ki se šele začenjajo ukvarjati s to starodavno prakso, lahko izbira pravega razreda ali vadbe predstavlja izziv. Vendar pa začetniki lahko začnejo z osnovnimi položaji in vajami, ki jim omogočajo, da se naučijo osnovnih tehnik in postopno gradnjo svoje prakse. V tem članku bomo raziskali nekaj temeljnih položajev in vaj, ki so primerne za začetnike.

1. Tadasana (Gorski položaj)

Tadasana je osnovni stoječi položaj v jogi, ki pomaga izboljšati držo, ravnotežje in zavedanje telesa. Za izvedbo tadasane stopite na tla s stopali skupaj ali rahlo narazen. Raztegnite hrbtenico navzgor, sprostite ramena in roke postavite ob telesu. Osredotočite se na svoje dihanje in se zavedajte svoje drže.

2. Balasana (Položaj otroka)

Balasana je sproščujoč položaj, ki pomaga raztegniti hrbtenico, sprostiti mišice v hrbtu, ramenih in vratu ter pomiriti um. Za izvedbo balasane sedite na petah in se nagnite naprej, tako da se čelo dotakne tal in roke iztegnjene naprej. Globoko vdihnite in izdihnite ter se osredotočite na sprostitev telesa in uma.

3. Cat-Cow (Mačka-Krava)

Cat-Cow je dinamična vaja, ki pomaga raztegniti hrbtenico, aktivirati jedro in izboljšati fleksibilnost hrbta. Za izvedbo cat-cowa se postavite na roke in kolena ter izmenično izvajajte gibanje hrbtenice – najprej ukrivite hrbet navzgor kot mačka (cat), nato pa spustite trebuh in dvignite glavo navzgor kot krava (cow). Ponovite gibanje večkrat in sledite svojemu dihanju.

Morda vam bo všeč tudi

Oglaševanje